Vijenac 714 - 716

Likovna umjetnost

LIKOVNU UMJETNOST IZDVAJA

Jasminka BABIĆ


 

CARLOS GARAICOA U GALERIJI KULA I GALERIJI UMJETNINA

Hrvatska i splitska publika tijekom protekla dva mjeseca premijerno se imala priliku upoznati s radom jednog od najvitalnijih kubanskih suvremenih umjetnika – Carlosa Garaicoe (Havana, 1967). Izložba nazvana Kad grad spava, građani se bude bila je postavljena do 11. srpnja, a instalacije osmišljene posebno za prostore Galerije Kula i za atrij Galerije umjetnina prikazale su isječak tog zanimljivog opusa koji kroz specifičan spoj povijesti i suvremenosti progovara o vezama kulture i politike, umjetnosti i društva.


Postav u atriju Galerije umjetnina /
Snimio Robert Matić

Kombiniranjem radova koji kritički iščitavaju širenje estetike socijalističkog oblikovanja iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza na Kubu s radovima koje je umjetnik vremenski i geografski povezao sa situacijom u suvremenoj Hrvatskoj, prenio je narativ o oblikovanju kao prostoru komunikacije i mobilizacije ideja koji koristi još aktualne vizualne strategije za promociju ideologija suvremenog kapitalizma i neoliberalizma.

RETROSPEKTIVA MILANA VULPEA U MUZEJU ZA UMJETNOST I OBRT

Zanimljiva retrospektivna izložba Milan Vulpe: Dekodiranje dobar je razlog za posjet Muzeju za umjetnost i obrt prije no što se u jesen zbog obnove zatvori za javnost. Kustosica izložbe jednog od najvažnijih hrvatskih grafičkih dizajnera Koraljka Vlajo osmislila je dinamičan postav kojim kroz izbor od oko osam stotina radova daje pregled bogatog opusa. Pored materijala koji pokazuju razvoj koncepta i primjenu možda najpoznatijeg Vulpeova rada – Chromosove maskote Ličioca – izložba donosi i niz logotipa, promotivnih materijala, ambalaža, mnoštvo cjelovitih vizualnih rješenja dugogodišnjih suradnji s Plivom, Saponijom, TOZ-om, Željezarom Sisak, OZEHA-om, Interpublicom i drugima.


Plakat izložbe /
Izvor MUO

Kombinirajući Vulpeove radove s fotodokumentacijom, privatnom Vulpeovom dokumentacijom te videointervjuima s njegovim suradnicima i suvremenicima dobiva se uvid u rad i život osebujnog dizajnera čija su neumorna predanost dizajnu, naklonost eksperimentu i specifičan humor ostavili dubok trag na „unapređivanju vizualne kulture u području dizajna i uvođenju suvremenih dizajnerskih postulata u područje ekonomske propagande u Hrvatskoj od pedesetih godina dvadesetog stoljeća“, kako se navodi u najavi izložbe. Izložba je otvorena do 12. rujna.

SERGEJ BORISOV U NACIONALNOM MUZEJU MODERNE UMJETNOSTI

Do kraja kolovoza u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti može se gledati izložba Tijelo protiv sistema jednog od najpoznatijih suvremenih ruskih fotografa Sergeja Borisova. Po koncepciji kustosa izložbe Branka Franceschija predstavljen je izbor od šezdesetak fotografija koje daju pregled Borisovljeva rada, ali i uvid u specifični svijet umjetničkih krugova Moskve i Sankt Peterburga.


Sergej Borisov, Zagrijavanje, 2019 /
Izvor Nacionalni muzej moderne umjetnosti

Kroz aktove i uličnu fotografiju prenesen je duh ironije i protesta koji su, po riječima kustosa, obilježili karakteristično razdoblje Perestrojke. Često nazivan „kroničarom moskovskog i petrogradskog podzemlja“, „bardom Moskve i njezine boemije“, Borisov je osamdesetih godina prošlog stoljeća u svom atelijeru Studio 50A okupljao moskovsku alternativnu kulturu. Iz tog razdoblja na izložbi nam je predstavljen niz zanimljivih fotografija kao svjedočanstvo postojanja kreativnih prostora slobode.

Vijenac 714 - 716

714 - 716 - 15. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak